Som en hjælp til at læse analyseblanketterne for drikkevandet, ses nedenfor en uddybende forklaring til de mest almindelige parametre som der undersøges for. 

  • Hårdhed (°dH):
    Angiver indholdet af calcium og magnesium. Lav hårdhed kan forårsage korrosionsproblemer, hvorimod høj hårdhed medfører større sæbeforbrug samt kalkudfældninger.
  • pH:
    Angiver vandets surhedsgrad. Værdier mellem 7 - 8 ligger indenfor normalområdet.
  • Jernindhold (Fe):
    Hvis jernindholdet i drikkevandet er over grænseværdien kan det give uklart vand, bismag, aflejringer i vandinstallationer, misfarvning af for eksempel håndvaske, toiletkummer og vasketøj.
  • Mangan (Mn):
    Forekommer sammen med jern og giver samme ulemper. Hvis mangan udfældes er det sort, hvorimod udfældet jern har en rødlig-orange farve.
  • Nitratindhold (NO3):
    Et nitratindhold over grænseværdien kan, især for spædbørn, være sundhedsskadeligt, idet nitrat i fordøjelsessystemet omsættes til nitrit, som kan hæmme blodets iltoptagelse.
  • Kloridindhold (Cl):
    Kloridindhold over grænseværdien giver en salt smag.
  • Fluorindhold (F):
    Et indhold på ca. 1 mg/l er gavnlig for tænderne.  Et højt indhold af fluorid kan nedbryde tænder og knogler.
  • Kimtal, 22 grader celcius:
    Hvis dette tal overstiger grænseværdien tyder det på tilførsel af bakterier fra overfladevand, plantedele eller jord, eller på mikrobiel vækst.
  • Coliforme bakterier:
    Findes i jord, forrådnende plantedele og overfladevand. Coliforme bakterier i drikkevand kan tyde på forurening med overfladevand, plantedele og/eller jord.
  • E.coli:
    Findes i menneskers og dyrs tarmkanal. Påvisning af E.coli i drikkevand er normalt tegn på frisk fækal forurening og dermed risiko for tilstedeværelse af sygdomsfremkaldende bakterier.